20 Şubat 2012 Pazartesi

MERCİMEKLİ QUİNOA ÇORBASI



Quinoa özellikle gluten içermediği için çölyaklıların kullandıkları bir tahıl. Bulgur yerine tercih edilen bir tahıl ben pilavını denedim ama pek beceremedim açıkçası. Zannederim içersine sebzeler eklenmeden sade pilav şeklinde tüketemiyeceğim. Bende çorbada kullanmaya karar verdim ve ezo gelin çorbası tarzı bir çorbada denedim gerçekten mükemmel oldu. Değişik versiyonlarını da en kısa zamanda deneyeceğim.
İnternette yaptığım araştırmada bu tahılla ilgili bulduğum bilgiler aşağıda.

Quinoa bir tahıl. En güçlü bitkisel protein olarak nitelendiriliyor. Tüm aminoasitleri içeriyor; protein gücü etinkine eşit. Ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanabilen kalsiyum içeriyor. Günümüzde hâlâ Orta ve Güney Amerika’da halkın önemli bir yiyeceği. Bir zamanlar İnkaların da en önemli yiyeceğiymiş. İnkalar quinoa’yı ‘ana tahıl’ olarak adlandırmışlar.

Besin değeri nedir?
* Eğer filizlendirirseniz besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş quinoa’nın protein gücü etinkinden yüksek.
* Proteinden zengin, yağdan fakir, kolesterol yok.
* A , B, C , D,E, K vitaminleri içeriyor.
* Güçlü bir demir kaynağı; kansızlığa birebir.
* Kalsiyumdan zengin; kemik ve dişleri güçlendiriyor.
* Tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor.
* Lifi bol; kabızlığa iyi geliyor.
* İçerdiği bitkisl kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
* 100 gramında 372 kalori var.

MALZEMELER
1 KAHVE FİNCANI QUİNOA
1 KAHVE FİNCANI KIRMIZI MERCİMEK
1 KAHVE FİNCANI PİRİNÇ
1 ADET KURU SOĞAN
1 ADET PATATES
2 DİŞ SARIMSAK
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
4 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİN YAĞI
1 ADET KURU ACI BİBER
TUZ, KARA BİBER, NANE
5 SU BARDAĞI TAVUKSUYU

YAPILIŞI
1- MERCİMEK, QUİNOA, PİRİNÇ, RENDELENMİŞ PATATES VE SOĞANI VEDE SARIMSAĞI TAVUK SUYU İLE BİRLİKTE DÜDÜKLÜ TENCEREDE 25-30 DAKİKA PİŞİRİN.
2- BİR TAVADA SALÇA VE ZEYTİN YAĞI BİRAZ KAVURUN İÇERSİNE BAHARATLARIDA EKLEYİP ÇORBANIN İÇERSİNE KATIP BİR TAŞIM KAYNATIN.
AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok: